Marketing, Comunicare si Afaceri in stil PICANT

Angajat sau Antreprenor?

Cateodata  lumea ma intreaba care e cea mai buna varianta pentru parcursul profesional al unei persoane? Sa fie angajat sau sa inceapa o afacere pe cont propriu?Incerc sa raspund acestei intrebari prin intermediul acestui post.

Poate ca in tonul articolului veti simti o unda de subiectivism in directia antreprenoriatului dar … asta este : defect profesional !

In ambele situatii exista, in mod evident, si avantaje si dezavantaje. In primul rand pentru a fi antreprenor trebuie sa fii facut pentru asa ceva – si, de ce sa nu vorbim pe sleau – trebuie sa ai si o situatie (materiala, financiara etc. ) care sa iti permita niste riscuri de genul antreprenoriatului.

Eu cred ca antreprenoriatul e mai dificil si comporta un grad mare de risc. Dar esti stapan pe timpul si activitatile tale! Nu sta nimeni pe capul tau, nu te streseaza cu proceduri, rapoarte si reguli.

Ai avantajul ca tu esti singurul care isi tine socoteala.  Stii foarte bine ca iti poti desfasura activitatea de oriunde daca domeniul iti permite; important este ce faci si cum faci nu unde faci! Esti singurul care stabileste mersul afacerii…cand accelerezi si cand o lasi mai moale! Avantajul flexibilitatii este incontestabil.

Tu esti cel care isi seteaza limite, obiective si termene limita. Esti trup si suflet implicat in afacerea ta! Stii unde si incotro te indrepti…si esti in masura de a-i modifica traiectoria mult mai repede daca situatia o cere – in special in cadrul afacerilor mici (spre deosebire de cazul cand esti angajat).

Esti implicat in toate activitatile, ca un mic zeu polivalent – pana la urma nu ai cum altfel: esti de toate – de la secretara, sofer, curier, executor, lider etc. Ceea ce te ajuta sa te dezvolti mai mult decat orice scoala! Sa vezi o afacere in ansamblul ei si sa o cresti este ca si cum ai vedea fiecare mecanism dintr-un motor si apoi motorul per total la lucru. Ai o cu totul alta perspectiva asupra afacerilor, asupra mediului de business si a mersului lucrurilor intr-o companie! Cresti foarte mult din punct de vedere profesional. Si cred ca toti cei care sunt antreprenori sau au incercat sa faca ceva pe cont propriu (chiar daca poate nu au reusit) sunt persoane extrem de valoroase!

Pe de alta parte, exista si dezavantaje: cum ar fi riscul sa uiti sa delegi. Daca afacerea creste, si este nevoie de noi angajati (ca doar nu esti robot si in plus se presupune ca mai ai si o viata extra-profesionala – cel putin asa ar fi ideal!) esti in pericol de a-i subestima! Ai mereu senzatia ca nu fac lucrurile asa de bine cum le-ai face tu sau ca nu isi dau interesul . Ceea ce partial poate fi adevarat. Dar, daca tot i-ai ales (si, avand in vedere ca e afacerea ta, esti mult mai critic in alegerea angajatilor) incearca sa stabilesti anumite proceduri si, de ce nu, sa ai si incredere in capacitatile lor.

Din pacate (sau fericire ) odata invatat “liber” nu prea mai poti sa te intorci in sistem!

Un alt dezavantaj este o oarecare nesiguranta a zilei de maine (si aici iar este valabil preponderent in cazul afacerilor mici).

Pe de alta parte, poti ajunge la un moment dat sa te intrebi daca merita ceea ce faci. Tot stresul de a tine in mana o afacere – oricat de mica ar fi – toata agitatia, timpul furat prietenilor sau familiei pentru a asigura bunul mers al afacerii, toate astea te seaca, te obosesc si te pot face sa pierzi din vedere obiectivele pe care ti le-ai setat. Si cel mai rau este sa ajungi peste cativa ani sa regreti pasul facut in antreprenoriat si a iti pierzi increderea in tine! Cum spuneam – sunt oameni facuti pentru asta si oameni care prefera sa fie angajati.

De ce angajat? Pai e simplu: in primul rand responsabilitatile sunt mai mici (nu chiar in toate cazurile, dar in cele mai multe – mai ales la niveluri de entry si middle; nu ai in mana registre, bugetele firmei, aspectele legislative…si intreaga viata a firmei, daca nu esti contabil sau Director Financiar). Ai siguranta zilei de maine – mai ales daca iti dai un minim interes fata de munca pe are o depui in firma.

Poti dispune de formare si dezvoltare profesionala mult mai usor decat in cazul antreprenorului – in special daca lucrezi in companii medii si mari, companii care dau dovada de ceva interes fata de oameni.

Ca angajat esti parte a unei structuri mai mult sau mai putin organizata – insa poti vedea cum se desfasoara lucrurile – activitati de comunicare interna sau externa, ce e bine, ce e rau, cum se iau masuri, cum se implementeaza anumite tehnici, proceduri, campanii etc. De aceea, eu cred ca, inainte sa te hotarasti sa mergi pe cont propriu, e bine sa ai o minima experienta intr-o organizatie – fie si doar o practica din timpul facultatii (asadar dragi studenti tratati mai cu seriozitate practicile! ). Iti da o alta viziune asupra afacerii!

Dar, cum nicaieri nu curge lapte si miere, si ca angajat exista dezavantaje. Cum ar fi: programul – care de multe ori nu dureaza 8 ore (fie din cauza dezorganizarii personale, fie din cauza suprasolicitarii, fie din cauza intarzierii prin alte departamente cu care colaborezi ) si care iti face dificila rezolvarea unor probleme de ordin personal de cele mai multe ori – in special cele care au legatura cu domenii in care programul se termina la ora 5 – 6 (banca, medic etc.). Si de aici apare primul sambure de frustrare si nemultumire!

Un alt dezavantaj este cel al libertatii ingradite! Nu ai atata flexibilitate, atata libertate de actiune si de cele mai multe ori deciziile se iau foarte greu ceea ce duce la nemultumire si demotivare.

In multe companii exista o supra – supraveghere. Si de aici apare perceptia lipsei de incredere a managementului in potentialul si capacitatea angajatilor.

Dezacordul cu managementul – de obicei continuu –  este o surse de discomfort si nemultumire. Iar lipsa de comunicare (indiferent de care parte este blocata) este grava pentru bunul mers al companiei! Din pacate – daca esti angajat trebuie sa faci fata si sa rezolvi, de cele mai multe ori, si aceste probleme!

In incheiere, atat angajarea cat si antreprenoriatul se potrivesc in functie de personalitate si fel de a fi!
Antreprenoriatul nu te face un om mai bun! Ba din contra cateodata ! La fel cum nici faptul ca esti angajat nu inseamna ca nu esti o persoana valoroasa! Fiecare isi alege ce i se potriveste! Fiecare isi alege drumul pe care considera ca va intalni cele mai multe satisfactii!

Sunt multe de discutat si de combatut pe aceasta tema…asa ca astept comentariile voastre!

Mult Succes in tot ceea ce faceti si o saptamana excelenta!

Acest articol a fost publicat Monday, 17. November 2008 la ora 15:20 in categoria Gand PICANT. Puteti urmari comentariile prin feed-ul RSS RSS-Feed. Aveti posibilitatea de a lasa un comentariu sau un Trackback de pe blogul dumneavoastra.

«  –  »

1 Comment »

  1. […] mod cert antreprenoriatul nu este pentru toata lumea – insa cei care simt ca vor sa faca lucrul asta, cei care au idei, in loc sa isi roada unghiile de […]

    Pingback: De la Idee la Business e doar un pas: Atitudinea! | Marketing, Comunicare si Afaceri in stil PICANT – 10. September 2009 @ 11:04 am

Leave a comment