Marketing, Comunicare si Afaceri in stil PICANT

De la Idee la Business e doar un pas: Atitudinea!

Traim intr-o lume de idei. Cel putin de cand a inceput sa fie omniprezent prin dialoguri si discutii cuvantul “criza” au aparut aproape imediat si ideile: idei de a face afacerea sa mearga, idei de a incepe o noua afacere, idei despre cum sa suntezi statul, idei de facut bani, idei de economisit bani…la idei cred ca nu ne intrece nimeni! O idee insa este egala cu zero; implementarea ei poate valora milioane!

In conceptia multora Antreprenoriatul este egal cu ideile! Parerea mea este ca Antreprenoriatul are de-a face cu atitudinea, vointa si increderea in sine! Zilele astea se pare ca a fost un subiect dezbatut: au scris Manafu si Mugur Frunzetti. De ce e un subiect atat de dezbatut? Pentru ca atunci cand ne ajunge cutitul la os ne gandim “Dar eu de ce nu as putea face bani pe cont propriu!?” sau alte motivatii mai mult sau mai putin egoiste. In plus fata de ceea ce scriu ei si de ce au spus altii, eu plusez cu ideea ca initial totul pleaca de la forta si personalitatea fiecaruia! Antreprenoriatul vine, pana la urma, din interior. Si nu spun ca sunt unii nascuti pentru asta…cred ca e o chestie care se educa si care se dezvolta!

Nu vorbesc aici despre cei care sunt “antreprenori” de meserie – care identifica o nisa, o nevoie, chestia aia super meseriasa cu care rup gura targului, o cresc, o vand si se apuca de alta. Nu! Ma refer la cei care fac primii pasi…care au o idee, un vis si nu indraznesc sa sara “in ocean”! Alta alternativa nu vor sa accepte dar totusi sovaie si amana momentul. Sa fie frica? Sa fie neincredere? Astea sunt cuvinte care nu au nimic de-a face cu antreprenoriatul!

Diferenta intre oamenii din spatele start-up-urilor o constituie determinarea de a face din idee un business. De multe ori exista resursele financiare, exista ideea, exista contextul… dar nu exista increderea. Nu exista curajul de a “o face”! Sau…pur si simplu este vorba de blazare. O lipsa de pro-activitate! “Am mai incercat asta…au mai fost si altii care au incercat…mai astept putin…nu  ma simt pregatit/a…nu cred…nu stiu…”Si prin pro-activitate inteleg construirea fundatiei afacerii: oamenii care te pot ajuta, banii, acumularea know-how-lui, interesul, business planul. Fara indoiala sunt si multe esecuri…insa eu personal ii admir pe oamenii care dupa un esec, invata si revin mai determinati si mai puternici! Asta este spiritul antreprenorial! Din pacate, ne este inoculata de mici copii o teama de esec. Nu ne explica nimeni ca din fiecare greseala se invata si aceste esecuri sunt pasi inainte pe calea dezvoltarii…atata timp cat punctul pe care il vizam este succesul!

In mod cert antreprenoriatul nu este pentru toata lumea – insa cei care simt ca vor sa faca lucrul asta, cei care au idei, in loc sa isi roada unghiile de nervi ca altii pot si fac, ar trebui sa isi educe atitudinea! Este primul pas catre succes in afaceri si in viata! O idee brilianta nu te face antreprenor…atitudinea fata de implementarea ei, si implementarea ei, insa, da!

Si mai e un lucru…niciodata nu e prea tarziu (din punct de vedere personal) sa iti pui in aplicare ideea (cu conditia sa nu fie inca 100 la fel…si nici atunci nu cred ca sunt 100% la fel si nu exista posibilitati de imbunatatire)! Nu cred ca exista o varsta specifica antreprenoriatului. Ok, pe masura ce se inainteaza in varsta se spune ca apar/cresc responsabilitatile si apetenta catre risc scade! Poate…dar nu cred ca exista o varsta propice pentru implementarea unei idei!

Nu va subestimati! Nu va pierdeti increderea in voi! Ramaneti focusati pe viziunea voastra! Si nu va fie teama de esec! Invatati si inconjurati-va de oameni de la care puteti invata! Dezvoltati-va continuu si mentineti-va entuziasmul!
Mult succes si pastrati-va o atitudine de invingatori indiferent de domeniul in care activati!

Later edit: Am gasitun articol interesant de citit pe acelasi subiect! Vi-l recomand: The Anatomy of Determination!

Acest articol a fost publicat Thursday, 10. September 2009 la ora 11:03 in categoria Gand PICANT. Puteti urmari comentariile prin feed-ul RSS RSS-Feed. Aveti posibilitatea de a lasa un comentariu sau un Trackback de pe blogul dumneavoastra.

«  –  »

3 Comments »

 1. Chiar imi place articolul tau si nu doar acesta… ce ma uimeste este faptul ca nimeni nu comenteaza… why? de curiozitate, ai un trafic mare pe blog? Sau chiar nu are lumea 2 min la dispozitie sa scrie macar: “Felicitari pt articol”? Ciudat!

  Oricum mersi si pt articolul: The Anatomy of Determination!

  Comment: Beatris – 26. September 2009 @ 5:45 pm

 2. Multumesc pentru comentariu!

  Si noi am vrea sa stim de ce nu se comenteaza! 🙂 Poate nu am atins subiecte “juicy”, poate nu am atins punctul ala critic de vizitatori….

  Te mai asteptam pe blog si speram sa gasesti informatii utile!

  Comment: Ioana (Abe) – 30. September 2009 @ 10:03 am

 3. Am avut sansa sa asist la un seminar sustinut la zilelebizz 2009 de Picant. Am intrat din curiozitate sa vad si eu ce e pe aici. Articolul acesta mi-a atras atentia , si cel putin personal, DA, cred ca ATITUDINEA face diferenta.
  Felicitari pentru articol 🙂

  Comment: Margarit – 25. November 2009 @ 8:24 pm

Leave a comment