Marketing, Comunicare si Afaceri in stil PICANT

Burta e mai sus decat mintea

Aceasta nu este o lectie de anatomie ciudata. Este o mica analiza a preferintelor de cumparare ale romanilor din mediul urban si cu venituri care permit mai mult decat supravietuirea.

Multi, prea multi dintre locuitorii oraselor au burta mai sus decat mintea in momentul in care iau decizii de cumparare.

In ultimul spot TV la Jurnalul National l-am remarcat pe unul dintre actorii mei preferati – Marius Manole. El este un actor exceptional (l-am vazut in 6 piese), destul de tanar – undeva in jurul a 30-35 de ani. De ce a ajuns acest actor deosebit de bun sa joace in reclame? De ce au ajuns multi actori mari sa joace in reclame ? Nu este nimic rusinos ca un actor sa joace in reclame sau sa promoveze prin imaginea sa un anumit brand. Totusi de ce este nevoie ca actori super talentati sa joace roluri secundare in spoturi TV pentru cateva sute de euro ?

La inceputul anului cand a fost scandalul cu necumularea pensiei cu salariul (si nu salar cu zice dl Boc), Victor Rebengiuc a spus la o emisiune TV ca salariul sau este de 2000 RON. Este jignitor pentru o natiune ca unul dintre cei mai mari actori in viata sa fie platit cu nici 500 de euro pe luna, cand ar merita (in umila-mi opinie) cel putin 500 de euro pe reprezentatie.

Explicatia poate fi ca STATUL (Ministerul Culturii si Primaria Bucuresti) nu finanteaza suficient teatrele.

Cred ca mai exista o explicatie… aceea ca burta este mai sus decat mintea. Salile de teatru sunt pline, dar biletele la teatru sunt mai ieftine decat biletele la filmele din mall unde salile sunt tot pline.

Noi, romanii, ne-am invatat sa nu pretuim foarte mult hrana intelectuala, combustibilul pentru minte. Probabil ca foamea si lipsurile indurate in anii „Epocii de Aur” ne-au facut sa ne gandim mai intai la burta si abia apoi la minte.

Chiar si cand nu pretuim salamul mai mult decat cartea, de multe ori judecam cu burta si nu cu mintea. Am vazut enorm de multi oameni care nu merg la un curs de 1000 RON pentru ca e scump, dar au telefon mobil de cel putin 1000 RON, oameni care nu isi cumpara o carte de 80 RON pentru ca e scumpa, dar poarta haine care costa minim 100 RON bluza sau 200 RON pantalonii.

Adevarul este ca telefonul si hainele se vad, dar bogatia intelectuala se arata mai greu si impresioneaza pe putini.

Suntem o societate pestrita in care avem un mega actor – Victor Rebengiuc – care castiga pe luna cam cat primeste Jean de la Craiova sau Adi de la Valcea la o dedicatie strigata in microfon la o nunta sau botez.

Acest articol a fost publicat Tuesday, 21. July 2009 la ora 10:58 in categoria Gand PICANT. Puteti urmari comentariile prin feed-ul RSS RSS-Feed. Aveti posibilitatea de a lasa un comentariu sau un Trackback de pe blogul dumneavoastra.

«  –  »

No Comments »

No comments yet.

Leave a comment