Marketing, Comunicare si Afaceri in stil PICANT

Expunerea Handicapului in Marketing

Tuesday, 26. January 2010 de Nicolae NAUMOF

Afla care este legatura dintre campaniile de comunicare costisitoare, sedii impozante, coada paunului, lantul gros de aur, sex si comportamente de curtare.

Expunerea handicapului este un comportament de natura sexuala care apare la animale, oameni si chiar si la companii sau branduri. Cu totii am vazut acest comportament, dar cel mai probabil nu stim mecanismul sau.

In cazul animalelor expunerea handicapului reprezinta o “declaratie” de putere, de forta. Cel mai bun exemplu este paunul. Coada foarte mare si colorata pe care o are masculul (desigur ca unii masculi au cozi mai mari si mai colorate decat altii) este un handicap – nu unul in sensul de handicap fizic. In cazul in care un paun ar fi amenintat de un pradator, coada bogata si colorata este ultimul lucru de care are nevoie. Aceasta podoaba este o adevarata amenintare la viata animalului.

Totusi un paun cu o coada bogata si colorata care supravietuieste este deosebit de mandru de podoaba sa. Aceasta este o declaratie de putere – “in pofida acestui handicap sunt suficient de puternic incat sa supravietuiesc”. Practic masculul isi arata forta genelor sale. Aceasta declaratie de putere genetica este un comportament de curtare care ajuta in selectia sexuala.

La animale aceasta selectie este facuta de catre femele care isi aleg partenerul de imperechere. In cazul oamenilor selectia sexuala functioneaza pentru ambele sexe, atat femeia cat si barbatul isi aleg partenerul.

Expunerea handicapului in cazul oamenilor se refera in principal la “podoabe” fabricate si mai putin la podoabele naturale – genetice. Un exemplu extrem este cel al Lantului gros de aur purtat ostentativ. Lantul este un handicap din mai multe motive. In primul rand el costa foarte mult (plecam totusi de la premisa ca el a fost cumparat). Astfel purtatorul lantului face declaratia “am suficiente resurse incat sa imi permit sa dau multi bani pe ceva complet inutil”. In al doilea rand lantul gros de aur este un handicap pentru ca este un adevarat magnet pentru hoti si raufacatori. Expunerea ostentativa a unui obiect de mare valoare este si o declaratie de tipul “sunt suficient de puternic incat sa nu ma tem de nimeni”.

La oameni “handicapurile” expuse sunt foarte variate de la sofatul agresiv pana la haine scumpe etc., dar nu este cazul sa le discutam acum.

Cand vine vorba de marketing avem de-a face cu o varietate foarte mare de handicapuri expuse. Deosebirea este ca in cazul oamenilor si animalelor scopul (mai mult sau mai putin constient) expunerii handicapului este atragerea unui partener sexual, iar in cazul companiilor scopul (final) este atragerea de clienti.

Companiile imita comportamentele de curtare ale animalelor si oamenilor, facand apel la instinctele umane inradacinate in partea inconstienta a creierului.

Exemple de expunere a handicapului in cazul companiilor (mai ales in activitatea de marketing) sunt: sediile impozante, masinile de firma, telefoanele angajatilor de top, decorarea sediilor, magazinelor, agentiilor etc., campaniile agresive de comunicare, componenta de creatie publicitara (uneori exagerata), obiectele promotionale si cadourile oferite etc.

Nu intotdeauna cele expuse mai sus sunt in mod obligatoriu “handicapuri”. Plasarea unui magazin intr-o zona ultra-centrala si foarte scumpa din punctul de vedere al chiriilor poate fi justificata prin volumul de vanzari pe care il genereaza, dar poate fi si o expunere a unui handicap daca aceleasi vanzari ar putea fi obtinute in conditii de costuri mai mici.

O campanie de comunicare care are o componenta deosebita de creatie publicitara si productie si o acoperire media vasta poate fi justificata de rezultate cuantificabile, dar poate fi si doar un semn al puterii companiei sau brandului respectiv.

Pe langa partea instinctuala a gandirii umane exista si partea rationala – ceea ce ne face diferiti de animale (desi codul nostru genetic difera de cel al cimpanzeilor doar cu 2%). Folosind partea rationala a creierului, oamenii pot vedea si intelege aceste semnale de “imperechere” si pot decide daca o companie este potrivita sau nu pentru ceea ce cauta.

Datorita efectelor scaderii economice din ce in ce mai multi clienti devin mai rationali in comportament. Cred ca multe companii vor trebui sa isi reevalueze cat de mult isi “expun handicapurile”.  

Strategia WC-ul de designer

Wednesday, 20. January 2010 de Nicolae NAUMOF

Strategia WC-ul de designer este una dintre cele 4 strategii de marketing pe care le poate adopta o companie care actioneaza intr-o piata de presiune (oferta este mai mare decat cererea).

Aceasta strategie este adoptata in special de companii care actioneaza pe piete in care inovarea radicala este improbabila. Acesta este si motivul pentru care am numit-o “WC-ul” de designer. In sine WC-ul este una dintre cele mai importante inventii ale omenirii pentru ca aduce o imbunatatire majora in viata beneficiarului. Pentru cei mai multi dintre noi este oripilanta perpectiva unei vieti fara WC. Totusi WC-ul ca produs a suferit putine modificari in decursul existentei sale. A existat o evolutie, dar una mai degraba de forma decat de fond.

Putem considera ca si in viitor WC-ul va ramane un produs cu mare cautare si care aduce beneficii majore, dar inovarea in cazul sau este extrem de putin probabila. Pana la urma cum putem imbunatati radical WC-ul?

Stategia WC-ul de designer inseamna adaugarea unei semnificatii suplimentare unui produs obisnuit (ordinar). Pare cumva logic: daca nu il putem imbunatati tehnic sa ii adaugam semnificatii suplimentare.

WC-ul de designer (propriuzis si nu strategia) este un exemplu extrem al acestei strategii de marketing. In lumea aceasta se vand vase de WC cu semnaturi de designeri celebri, iar preturile de tranzactionare depasesc cu mult pretul unui WC obisnuit.

Alte exemple de sonoritate ale strategiei de marketing WC-ul de designer sunt Laptop-urile Lamborghini si Ferarri, pantofii sport (nu zic adidasi pt ca sunt facuti de Puma) Ferarri etc. Acestea sunt exemple de notorietate, dar exista foarte multe situatii de aplicare a acestei strategii.

Printre exemplele comune se numara haine cu imprimeuri (de obicei imprimeuri dragalase, mai ales haine pentru copii), piese de mobilier usor (scaune, covoare, carpete etc) cu imprimeuri, jucariile cu personaje de film sau de desene animate etc.

Doua exemple clasice ale strategiei de marketing WC-ul de designer sunt Ouale Kinder si Happy Meal. Cumparatorii sau beneficiarii acestor produse vor in principal Jucaria si abia apoi produsul in sine (partea alimentara).

Despre alte strategii de marketing si informatii deosebit de utile in stabilirea strategiei de marketing va invit la SMART Marketing Vision pe 17 februarie 2010.

Ce inseamna cu adevarat responsabilitatea (sociala a) unei companii ?

Monday, 11. January 2010 de Nicolae NAUMOF

Sunt opinii conform carora Responsabilitatea (sociala a ) unei companii reprezinta obtinerea si maximizarea profitului ceea ce duce la stabilitatea locurilor de munca (cel putin a unora cat merge bine firma) si impozite mai mari platite la stat, stat care se ocupa de protectie sociala si alte politici in beneficiul public. 

Sunt alte opinii care sustin ca o companie responsabila trebuie sa se implice activ in societate (sau macar in comunitatea locala) prin actiuni de CSR. Multe dintre aceste actiuni se refera la reducerea sau chiar eliminarea impactului negativ pe care o companie il are in societate si in mediul inconjurator. Veti vedea ca acele firme care sustin actiuni ecologice sunt dintre cele care polueaza mult. 

Fiecare dintre aceste curente de opinii este valid intr-o buna masura. Desigur ca o firma trebuie sa isi maximizeze profitul ceea ce duce la mai multi bani la bugetul de stat si desigur ca o companie trebuie sa se implice aciv in societate. Totusi cred ca nici unul dintre cele doua curente de opinie nu reflecta ceea ce eu consider ca fiind responsabilite cu adevarat. 

In opinia mea responsabilitatea unei companii este data de ceea ce vinde, cum produce ceea ce vinde si impactul per ansamblu pe care il are asupra societatii.

In primul rand multe companii nu sunt responsabile din perspectiva a ceea ce vand. Pentru ca o companie sa fie cu adevarat responsabila trebuie sa vanda ceva ce ii ajuta pe clientii sai sa fie mai eficienti – sa faca ceva mai repede, mai usor, ambele, sa faca ceva ce pana atunci nu au putut face etc.

In al doilea rand multe companii – mai multe decat la punctul anterior – nu sunt responsabile din perspectiva a cum produc sau cum vand produsele si serviciile lor. Ma refer aici in principal la structura de costuri. Personal cred ca un client nu trebuie sa plateasca avionul privat al managementului, masinile scumpe ale midle-managerilor si nici campaniile de comunicare ineficiente si uneori jenante. Toate acestea sunt incluse in structura de cost a fiecarui produs sau serviciu pe care il cumparam. Poate ca acesti bani ar trebui folositi pentru o mai buna imbunatatire a produselor, pentru conditii de lucru mai bune pentru angajati, pentru cauze mai nobile decat masina managerului general si de ce nu pentru reducerea preturilor.

In al treilea rand unele companii nu sunt responsabile din perspectiva impactului pe care il au asupra societatii sau comunitatii in care actioneaza. Nu ne dorim companii poluatoare, nu vrem mancare nesanatoasa (desi ne place la gust), nu vrem companii care la prima adiere de vant mai dau niste oameni afara si nici unele care distrug spatiile verzi din orase.

Maximizarea profitului este un mijloc pentru obtinerea responsabilitatii reale a unei companii si nu un scop in sine pentru ca maximizarea profiturilor se poate obtine prin masuri care afecteaza responsabilitatea.

Prorgamele de CSR sunt benefice, dar ele ar trebui sa fie doar „cireasa de pe tort” si nu „praf in ochi”.

Responsabilitatea (sociala a) unei companii tine foarte mult de felul in care ea actioneaza pe piata in general si nu de elemente punctuale ca profitabilitatea sau plantarea a 3 pomi.

Noi sperante pentru un nou inceput

Monday, 04. January 2010 de Nicolae NAUMOF

Bine ne-am regasit in 2010!

Incepem cu sperante un nou an, o etapa din viata viata noastra cand cu totii vom adauga o unitate la varsta noastra, cand vom castiga cu totii experienta si cunostinte, cand vom avea dezamagiri si bucurii.

Acum un an, la inceputul lui 2009, am scris pe acest blog un post care a fost bine primit de cititori. De acum un an s-au intamplat multe. Am avut cu totii de infruntat o schimbare brusca in contextul economic. Stim cu totii ce s-a intamplat si nu voi vorbi despre ce a fost si nu voi folosi cuvantul cel mai la moda in 2009 care incepe cu „C”… (posibil ca pe final de an sa fi fost invins in topul cuvintelor folosite de cuvantul „Frauda”).

Ne place sau nu, 2009 a fost un an in care am primit cu totii o lectie fie in viata profesionala, fie in cea personala. Viata ne da lectii, dar depinde de noi daca invatam ceva din acele lectii sau daca ele trec pe langa noi.

Acum la inceput de an nou va dorim tuturor sa aveti puterea de a intelege lectiile primite si de a actiona in consecinta. Anul 2010 este mai mult decat inceputul celui de-al doilea deceniu din mileniul III. Este anul in care noi trebuie sa incepem reconstructia… reconstructia afacerilor, a joburilor, a vietii noastre personale si, de ce nu, chiar reconstructia noastra.

2009 ne-a aratat clar ca structurile pe care se bazau afacerile si modul nostru de viata nu sunt sustenabile. Acum in 2010, cu lectiile invatate (sau macar predate), trebuie sa trecem la reconstructie.

Fie ca anul 2010 sa va aduca sanatate, noroc, putere de munca si intelepciune! Restul se fac!

Calendarul de Traininguri PICANTe

Sunday, 03. January 2010 de Nicolae NAUMOF

26 – 27 Ianuarie Body Hints Training de Comunicare NonVerbala. Se adreseaza persoanelor care in activitatea lor interactioneaza mult cu oameni si care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele de comunicare non-verbala.

Durata: 2 seri Traineri: Nicolae NAUMOF si Eugen MATEI Detalii

 

10 Februarie Junior Brand Training de Branding Si Brand Management. Se adreseaza persoanelor care au responsabilitati de marketing si comunicare care nu au cunostinte sau au cunostinte reduse de branding si brand management.Durata: 1 zi Trainer: Nicolae NAUMOF Detalii

 

12 Februarie Advanced Exhibiting Training de tehnici avansate de marketing prin targuri si expozitii dedicat persoanelor care au cunostinte medii si avansate despre participarea la targuri si expozitii.

Durata: 1 zi Trainer: Nicolae NAUMOF Detalii

 

17 Februarie SMART Marketing Vision Seminar de Strategie de Marketing. Se adreseaza persoanelor cu responsabilitati de marketing si management si care doresc sa isi imbunatateasca cunostintele de marketing, in special componenta de strategie de marketing.

Durata: 1 dupamiaza Trainer: Nicolae NAUMOF Detalii

 

25 – 26 Februarie Marketer Start Training de Bazele marketingului si comunicarii de marketing. Trainingul se adreseaza persoanelor care sunt la inceput de drum in marketing si isi doresc sa obtina o imagine simpla, clara si realista asupra activitatilor de marketing si asupra comunicarii de marketing.

Durata: 2 zile Traineri: Ioana ANESCU, Nicolae NAUMOF Detalii

 

25 – 26 Februarie iSell Training de Comert Electronic. Se adreseaza antreprenorilor in comertul electonic, managerilor de magazine on-line, responsabililor de makreting si comunicare din magazinele on-line si altor persoane implicate in managementul magazinelor on-line.

Durata: 2 zile Trainer: Liviu TALOI Detalii

 

04 – 05 Martie 2B Marketing  Training de Marketing Business To Business ofera instrumentele necesare pentru a implementa actiuni de marketing special adaptate mediului de business! Este un curs pentru fortele comerciale ale firmelor care vând consumatorilor organizationali.

Durata: 2 zile Trainer: Florina PINZARU Detalii

 

18 – 19 Martie InStore Training de Comunicare in punctul de vanzare. Se adreseaza tuturor celor care au ca responsabilitati de marketing, vanzari si distributie si care lucreaza in companii care nu vand direct clientului final, apeland la magazine.

Durata: 2 zile Trainer: Ioana MUCENIC Detalii

 

25 – 26 Martie Event’or Training de Organizatori de evenimente de afaceri. Se adreseaza persoanelor care au cunostinte si experienta reduse si medii in oganizarea evenimentelor de afaceri. 

Durata: 2 zile Trainer: Nicolae NAUMOF Detalii