Marketing, Comunicare si Afaceri in stil PICANT

Un PICANT la StudentFest 2008

Wednesday, 30. April 2008 de Nicolae NAUMOF

In perioada 12 – 18 mai va avea loc Student Fest 2008 la Timisoara.

Nicolae NAUMOF se numara printre inviatii de la sectiunea “Publicitate” si va sustine luni 12 mai incepand cu ora 13:00 in Aula Magna a Universitatii de Vest o prezentare despre importanta strategiei in procesul de branding…

Comunicarea face brandul sau brandul face comunicarea ? (episodul II)

Saturday, 19. April 2008 de Nicolae NAUMOF

Sa vedem de ce Brandul face comunicarea.

Exista comunicare fara Brand . Simplele anunturi – comunicari despre un produs sau un nume sunt doar comunicare in afara existentei unei „machete de Brand”. Ele sunt comunicari punctuale care nu isi asuma valorile brandului din simplul motiv ca brandul nu exista – nu a fost gandit.

 

In momentul in care brandul a fost proiectat – s-a realizat o „macheta a brandului” comunicarea de marketing se supune liniilor directoare din proiectul de brand. Cu riscul de a da exemple de branduri deja construite (confirmate de publicul lor) si nu de branduri proiect va supun atentiei urmatoarele exemple.

 

Orange – Un brand revolutionar la momentul lansarii sale, fiind primul brand de telecomunicatii din lume care a avut o pozitionare si comunicare emotionala.

 

In Romania Orange este din 2002 si fiind deja adoptat de multi. Daca facem o retrospectiva a comunicarilor facute de Orange putem constata o coerenta aproape enervanta. Urmarind doar spoturile TV ale Orange din ultimii 6 ani vom constata elementul de „serenintate” si de „voie buna – optimism”. Toate spoturile TV ale Orange iti induc o stare de optimism.

 

Sprite – Un brand destinat “scepticilor” (smecherilor care se vor a fi independenti), celor care sunt „anti” si care nu accepta micile trucuri ale marketingului si comunicarii de marketing. Este deosebit de provocator acest brand, iar comunicarea pentru el este si mai provocatoare. Este deosebit de dificil sa comunici catre cei care resping

comunicare si se declara „anti”.

 

Spoturile TV ale Sprite sunt coerente pe comunicarea pozitionarii catre publicul tinta “sceptici”. Totusi mai relevante decat spoturile TV sunt campaniile de promovare a vanzarilor (promotiile). Una din aceste campanii a mers pe ideea de „Premiile la promotii sunt mici”, iar Sprite dadea premii mari. In loc de tricouri obisnuite Sprite dadea tricouri uriase. Similar cu alte obiecte oferite ca premii. O alta campanie de promovare a vanzarilor s-a bazat pe ideea „La promotii castiga cine nu trebuie”. Sustinerea grafica a acestei campanii arata cum oameni de la sat castigau premii care erau adesate in mod evident adolescentului – tanarului de la oras, cool si “Sceptic”.

 

Atat in cazul Orange, cat si in cazul Sprite comunicarea de marketing a fost construita in jurul valorilor brandurilor. Comunicarea are rolul de ilustrare a valorilor brandului si nu de formare a lor.

 

Un ultim exemplu este cel al Zapp (si nu am folosit termenul de brand in mod voit). Comunicarea pentru Zapp a fost foarte variata. In cazul spoturilor TV ale Zapp putem vorbi de o incoerenta absoluta. Unele campanii de comunicare, bazate dominant pe advertising, au castigat premii de creatie si chiar de eficienta – Effie.

 

Consider ca aceste campanii de comunicare au fost, in sinea lor, bune, realizate ok si pentru o perioada foarte scurta si-au atins scopurile.

 

Totusi ele au fost incoerente intre ele. Motivul este absenta unui proiect de brand si un brand management defectuos. Zapp a suferit mult prea multe schimbari pentru a imprima in mintile consumatorilor o idee unica. Aceste schimbari multiple si incoerente au fost transmise publicului prin campaniile de comunicare.

 

Brandul Face comunicarea, iar brandul este facut de catre Clienti.

 

 

Branding PICANT – Junior Brand – 21 mai

Saturday, 19. April 2008 de Nicolae NAUMOF

Pentru ca o companie sau o marfa sa devina un brand trebuie sa isi asume o semnificatie unica, sa faca o promisiune publicului sau si sa o respecte. Brandul este principalul activ pe care il detine o companie.
Trainingul Junior Brand se adreseaza persoanelor care au responsabilitati de marketing si creare de brand, care nu au cunostinte sau au cunostinte reduse de branding si brand management.
Junior Brand  isi propune sa familiarizeze participantii cu notiuni de branding si brand management si sa releve principiile de baza pentru construirea si administrarea unui brand.

7 Motive sa NU participi la Junior Brand

Daca Majoritatea Firmelor de Training iti spun de ce sa participi, noi iti spunem de ce sa NU participi la Trainingurile noastre. Decizia este a Ta.

1. Esti absolut convins ca cel mai important pentru afacere este produsul, care se va vinde singur.
2. Inca mai crezi ca deciziile de cumparare sunt dominant rationale.
3. Firma la care lucrezi isi atrage clientii prin pile, spagi si alte “instrumente de marketing” specifice tranzitiei dambovitene.
4. Firma la care lucrezi merge bine si esti convins ca nu va fi afectata de schimbarile din mediul social si de afaceri.
5. Iti place ca produsul sau compania la care lucrezi sa fie confundate cu cele ale concurentei.
6. Esti absolut convins ca branding inseamna desenarea unui logo si gasirea unui sloga, la care adauga foile cu antet si cartile de vizita.
7. Esti toba de carte in ceea ce priveste Brandingul si Brand Managementul si deja ti s-a acrit de subiect.

Comunicarea face brandul sau brandul face comunicarea ? (episodul I)

Wednesday, 16. April 2008 de Nicolae NAUMOF

Ce a fost mai intai Oul sau Gaina ? Este o intrebare care framanta omenirea de secole. Translatarea acestei intrebari in strategia de marketing duce la intrebarea din titlu – Comunicarea face brandul sau brandul face comunicarea ?

Toti marketerii stiu ca un brand este construit in mare masura prin comunicare, la fel cum gaina face oua. In acelasi timp comunicarea de marketing a unui brand este data de esenta brandului. Deci gaina a iesit dintr-un ou.

Exista o sumedenie de exemple de branduri care s-au construit (sau au rezultat) in absenta comunicarii de marketing.

O categorie de branduri care s-au format in absenta comunicarii de marketing sunt „Brandurile Seculare”, acele branduri care exista de sute sau zeic de ani in viata noastra de zi cu zi, fara sa ne punem problema de unde sunt ele. Ele sunt un dat al existentei noastre. Aceste branduri sunt brandurile care au confirmarea timpului – mai multe generatii s-au nascut cu aceste branduri.

Cadbury’s este unul din exemplele de branduri construite fara comunicare de marketing (nu implica in mod direct absenta comunicarii de marketing). Fondata in 1824 in Birmingham, firma a inceput ca un mic magazin de familie. In 1854 Cadbury’s devine furnizor autorizat pentru Casa Regala a Marii Britanii. Din 1870 afacerea devine una deosebit de prospera.

Din 1870 pana in prezent multe generatii s-au nascut si au murit cu Cadbury’s in casa.

Dero este un alt brand care a aparut in absenta comunicarii de marketing. DERO a fost produs prima data in 1966 la fabrica de detergenti din Ploiesti. DERO a devenit in perioada regimului comunist echivalentul detergentului, la fel cum Adidas a devenit echivalentul incaltarilor sport. Este adevarat ca DERO a fost revigorat dupa 1995 odata cu preluarea sa de catre multinationala Unilever. Revigorarea a avut sustinerea puternica a unor campanii de comunicare de marketing. Totusi DERO era si inaintea revigorarii in mintile romanilor pentru ca el a facut parte din viata a generatii de oameni, chiar si in absenta comunicarii de marketing.

Alta categorie de branduri existente in absenta comunicarii de marketing este cea a brandurilor construite prin „prezenta in piata”.

Gregory’s este un exemplu de brand format in absenta unei sustineri majore a comunicarii de marketing. Gregory’s este un lant de „Food-bar” (se auto-denumesc). Multa lume i-a perceput ca pe un fast food, dar cu mancare care seamana cu cea normala de acasa sau dintr-un restaurant fara mari pretentii gastronomice.

Comunicarea Gregory’s este una minuscula. Ei si-au castigat pozitia in mintea consumatorilor prin prezenta in piata, prezenta pe strada pe care treci cand te loveste foamea si trebuie sa fugi catre o noua intalnire. Brandul Gregory’s este inca unul tanar si care nu are confirmarea timpului, primul local din Romania fiind deschis in anul 2000.

In urma acestor 3 exemple am demonstrat ca exista branduri care s-au format in absenta comunicarii de marketing sau cu o sustinere minora a acesteia. Deci comunicarea nu face Brandul.

Sa vedem de ce Brandul face comunicarea.

In episodul urmator

 PICANT a lansat serviciul de Naming si Branding. Detalii

GANDITI PICANT !

Tineri antreprenori…Visatori, Entuziasti!

Wednesday, 09. April 2008 de Ioana ANESCU

Zilele trecute am citit pe un grup din care fac parte un “articolas” care facea referire la amintirile noastre din copilarie – generatia de la sfarsitul anilor 70 inceputul anilor 80. In incheiere se spunea ca suntem o generatie de invingtori, de visatori, de “first-timeri”.

Judecand dupa cei din jurul meu inclin sa cred ca asa este – cel putin o parte din aceasta generatie! Cred ca suntem si ambitiosi si de ce nu, un pic inconstienti. Suntem cei care ne riscam sa infruntam sistemul plecand pe cont propriu in afaceri – si ce daca ne rupem gatul!? Nu visam neaparat la vile, mertzane si yachturi. Dar nici nu spunem nu daca le-am putea face! Visam doar sa facem ce ne place si sa traim decent! Sa ne bucuram de viata asa cum e …cu bune si rele, cu prieteni si familie. Suntem independenti si stim sa ne facem ideile sa devina realitate. Ce daca de multe ori nu se materializeaza si in banii pe care i-am dori sau merita? Suntem optimismul impins la extrem. Chiar credem ca putem face ceva bine…ceva ce sa ramana! Sa ne punem iremediabil amprenta asupra societatii prin idei, actiuni si entuziasm. Avem afacerile proprii. Suntem manageri si nu ne trage nimeni de maneca! Ce daca mediul economic ne e potrivnic si nu avem forta sa razbatem de multe ori? Ne incapatanam sa rezistam intr-un mediu ostil cu ardoarea cu care se lupta pestii sa scape din plasa. Vindem lucruri din casa…nu ca sa avem bani de droguri ci de investit! De investit in visul nostru! De a construi ceva valoros in societatea asta care ne ignora si ne “da la cap”.

Printre oamenii pe care ii admir pentru entuziasm si incapatanarea de a reusi si de a fi independenti sunt Traian Bossenmayer – cu demersul lui de a aduce ceva nou in imobiliare (www.vestate.ro), colegul meu Nick – pentru pasiunea si gandirea cu care a inceput si sustinut proiectul PICANT si tot ceea ce tine de el (www.picant.ro , www.gandescpicant.ro, www.marketingforum.ro ) , Anca Capatina – pentru curajul de a porni solo in resurse umane (www.contrast-hr.ro ) si pentru determinarea de a educa piata si candidatii, Ioana Panculescu – pentru ca nu accepta compromisuri si a reusit sa-si mentina afacerea pe linia de plutire de cativa ani buni. Si sunt convinsa ca mai sunt si altii! Toti acesti oameni au pornit de la zero…doar cu inteligenta, gandirea, ideile si determinarea! Felicitari lor, noua si bafta in continuare!

Importanta Numelui unui Brand

Wednesday, 09. April 2008 de Nicolae NAUMOF

Daca te-ar chema Virginia Sulescu sau Gogu Betzivan crezi ca ai avea la fel de mult succes ?

Ce va spune numele de Iosif Dzhugashvili ?

Numele unui brand este foarte important in succesul sau esecul sau pe piata. Nu este decisiv numele, la fel cum toate componentele brandului nu sunt decisive, dar sunt importante.

Trei dintre Numele unor personalitati (negative) din istoria mondiala nu sunt numele pe care le-ar fi avut in mod normal…

Iosif Vissarionovich STALIN este Iosif Vissarionovich Dzhugashvili.
Vladimir Ilyich LENIN este Vladimir Ilyich Ulyanov.
Adolf Hitler este Adolf Schicklgruber.

Daca oamenii nu sunt responsabili in mod direct de numele pe care le poarta, custozii de brand sunt responsabili 100% de numele brandurilor de care ingrijesc.

Zilele trecute am auzit de o bautura energizanta care se numeste “Depresso”… No Comment.

Numele unui brand (sau al unui produs sau companie care vrea sa devina brand) este vital in succesul viitorului brand. Numele trebuie sa indeplineasca patru mari conditii:

1. Trebuie sa fie usor de retinut si de pronuntat. Dzhugashvili este infinit mai greu de pronuntat decat STALIN.
2. Trebuie sa fie unic si usor de diferentiat de alte nume de brand. Targul imobiliar national nu este catusi de putin diferit de Targul national imobiliar.
3. Trebuie sa fie ilustrativ pentru produsul in cauza, pentru beneficiul unic (punctul de diferentiere) si pentru promisiunea brandului. Acest punct nu este 100% obligatoriu, existand o serie de exceptii de la aceasta regula cum este “Amazon.com”. Totusi ele sunt exceptii si nu reguli.
4. Trebuie sa nu aiba conotatii negative in limba (limbile) vorbita(e) de publicul tinta sau in alte limbi cu care ar putea interfera publicul tinta sau chiar brandul. De exemplu Pajero inseamna in jargonul sud american “onanist”. Nimeni nu ar vrea o masina “labagiu”. In acelasi timp putem considera ca Banca Centrala din Botswana nu are o problema reala prin faptul ca moneda nationala a tarii se numeste “Pula”. Interferenta cu publicul vorbitor de limba romana este insignifianta.

PICANT a lansat serviciul de Naming si Consultanta de Brand. Detalii aici
Ganditi PICANT !

Plecam la ARAD

Tuesday, 08. April 2008 de Nicolae NAUMOF

In perioada 9-14 iunie organizam la Arad PICANT Marketing’s Cool.

Picant Marketing'S cool

5 zile de training cu Nicolae si Ioana – Bazele marketingului, bazele brandingului si comunicare de marketing… va asteptam

Cum învăţăm continuu marketing

Monday, 07. April 2008 de Florina PINZARU

Persoanele deja “înregimentate” în departamente de marketing recunosc, de multe ori, la traininguri, nu nevoia neapărată de noi cunoştinţe, cât mai ales de împrospătare a lor şi de structurare pentru o aplicare optimă.

La prima vedere, asemenea obiective de formare pot părea puţin ciudate. Dacă deja lucrăm în marketing şi avem, în mod evident, cunoştinţe teoretice şi practice, de ce simţim nevoia de structurare?

După mai multe sesiuni de training în domeniu, cu participanţi dintre cei mai diverşi, de la firme cu capital 100% românesc până la multinaţionale, cred că răspunsul stă în gap-ul dintre cantitatea de informaţii din manuale şi realitatea aplicării din teren.

Departamentele de marketing se ocupă, de multe ori, doar de o parte mică a domeniului.

Ele văd clar strategia şi partea de comunicare, însă întâmpină dificultăţi şi frâne la nivel de operaţionalizare, care intră în sfera altor structuri interne din firmă. De aceea, atunci când învăţăm continuu marketing, pentru a rămâne competitivi, avem nevoie de noutăţile domeniului şi de cursuri care să ne ajute în dezvoltarea de abilităţi pentru formarea de proceduri. 

Un training bun de marketing include, în mod obligatoriu, partea de operaţionalizare. Altfel, rămâne o poveste frumoasă şi atât.

Despre sutienul Push-up la training PICANT

Friday, 04. April 2008 de Nicolae NAUMOF

La ultima editie a trainingului Start Promo in una din pauze a venit vorba de sutienul Push-up. Unul dintre participanti, un domn mai conservator, intreaba ce este cu sutienul push-up.

Un alt domn explica plin de patos: “La un moment dat in timpul vietii fortzele de tensiune devin mai mici decat fortza gravitationala si atunci trebuie sa bagi Ramforsare, ca la grinda. 

Astenia de Primavara!

Wednesday, 02. April 2008 de Ioana ANESCU

A venit …si trecut primavara prin Bucuresti! Parca anul asta a fost mai trista ca in alti ani! Nu a mai fost asa stralucitoare…nu a mai imprimat atata viata in Bucurestiul prafuit. O saptamana si florile s-au scuturat! Nu ne-a mai luat prin surprindere…nu ne mai surprinde nimic. Poate doar agitatia pricinuita de Summitul asta cu ocazia caruia vedem capitala mai frumoasa si mai ferchezuita ca niciodata! Asemeni unei mirese, departe de a fi casta, ce se indreapta cu o timiditate prefacuta spre o nunta aranjata din interes!

Observ o oarecare letargie in tot ceea ce inseamna business! O lipsa de interes…o diluare a responsabilitatii fata de orice…o letargie de prmavara! Sper!

Oamenii nu mai aplica on-line la joburi asa cum o faceau odinioara…asteapta! CE?
Targul de joburi de acum 2 saptamani a fost mai bogat in expozanti ca in alti ani…cu toate astea nu mi-am mai dat coate sa intru si nu m-am mai inghesuit cu vizitatorii agitati sa-si lase CV-urile pe la cele mai bune companii din tara.

In toate domeniile activitatea fie depaseste puterea de a face fata a angajatilor, fie e prea putin solicitanta! Ori supra-aglomerarea cu diverse sarcini (mai mult sau mai putin in legatura cu responsabilitatile postului) ori subcalificarea ocupantilor acestor posturi – toate aceste genereaza tensiuni, stress, lipsa de timp, miopie in ceea ce priveste dezvoltarea personala! Ca sa nu mai vorbim de managementul si deciziile sale din scurt! Toata lumea e super aglomerata! Directori si responsabili de marketing, comunicare si PR care dupa ce trec cu chiu cu vai, dureri de cap si de stomac, lansarea produsului sau POS-ului nou, organizarea evenimentului (anuntat cu doar o luna inainte) se apuca de inventare sau (de ce nu!?) de carat calculatoare dintr-un birou in altul, dat cu matura etc!

Specific postului de altfel. Daca nu exista ceva concret de facut acum…si ai un moment de respiro in care poate vrei sa iti revizuiesti stirile RSS necitite de acum o saptamana nu te impacienta!!! – imediat se va trezi cineva care sa iti aduca aminte azi ca trebuie sa faci ceva urgent… si sa fie gata ieri daca se poate! Nervii sunt intinsi la maxim…
Cu toate astea nimeni nu intreprinde nici o actiune! Nervozitate si lipsa interes! Clar!

Astenie!
Aplicatiile on-line de CV-uri au scazut dramatic…iar seriozitatea candidatilor lasa grav de dorit! Toti asteapta sa fie mai bine, critica si mormaie in barba dar nimeni nu face nimic concret! Suntem oare un popor de optimisti incurabili sau doar ne-a cuprins astenia de primavara si asteptam cu infrigurare vacanta de Paste-1 mai?!

Ne confruntam cu o tragica diluare a responsabilitatilor. Oamenii nu mai dau acelasi curs propunerilor de intalniri – chiar si atunci cand este un subiect interesant pentru ei, cum ar fi o noua oportunitate profesionala. Managerii nu se gandesc mai departe la potentialul subordonatilor lor – decat atunci cand vine vorba de target!

Unele voci, specialiste in analiza economica, sesizeaza prefigurarea unei situatii de criza in Romania – pe piata muncii in special. Si atunci ma intreb in mod firesc… nu ar trebui sa se puna accent mai mult pe dezvoltare personala, asa cum spune teoria economica? Nu ar trebui ca lumea sa fie preocupata de imbunatatirea performantelor, abilitatilor si cunostintelor spre a putea face fata noilor provocari? Conducatorii companiilor ar trebui sa fie interesati si de implicarea angajatilor in ceea ce fac…mai departe de niste cifre!

Am fost placut surprinsa sa vad la trainingul de marketing intern, Insider, oameni de Marketing si oameni de HR vorbind aceeasi limba si ajungand la aceleasi idei de dezvoltare a resurselor umane. A fost ca un vis devenit realitate! Dar totodata un eveniment sporadic!

Cand oare vor invata managerii sa fie atenti la nevoile angajatilor sai? Cand vor realiza ca daca este director sau responsabil de marketing sau PR, este bine sa se intruiasca despre optimizarea si dezvoltarea site-urilor web ale companiei – nu din punct de vedere tehnic – dar macar la nivel teoretic! Site-ul este cartea de vizita on-line a companiei – cine sa se ocupe de ea daca nu marketingul?

Tema comunicarii organizationale ar trebui sa preocupe pe toata lumea – indiferent de pozitia in companie. Comunicarea este vitala pentru bunul mers al activitatii si pentru renumele companiei.

Dar chiar daca angajatii sesizeaza si sunt constienti de utilitatea si nevoia instrurii permanente…se lovesc fie de lipsa de timp fie de refuzul managementului (chiar si in cazul in care timpul le-ar permite – dar managementul le cere sa fie lipiti de calculator pe principiul “Mircea fa-te ca muncesti”!). Si atunci intervine demotivarea, robotizarea, dezinteresul, chiar si lipsa de respect!

Chiar daca multi se arata interesati de dezvoltarea personala …Cheful si disponibilitatea pier ca norii maturati de vant in momentul in care se ajunge fata in fata cu superiorii.
“Azi as fi putut sa merg la un curs, sa mai aflu si eu noutati si sa mai cunosc lume…dar seful mi-a zis ca are nevoie de mine aici…acum stau si ma uit la stand-up comedy pe youtube…Macar asa imi mai trece timpul!”

Astenie de primavara…sau de sfarsit de iarna…sau de inceput de vara… Cand o sa ne trezim?

Ganditi PICANT !