Marketing, Comunicare si Afaceri in stil PICANT

Pipera Business School

Monday, 10. August 2009 de Nicolae NAUMOF

Analizand mediul de afaceri din Romania am ajuns la concluzia ca foarte multi manageri, antreprenori si oameni care lucreaza in unele pozitii de top sunt absolventi ai ilustrei Pipera Business School.

Cel mai probabil absolventii acestei inalte institutii de invatamant superior in afaceri au urmat cursurile ilustrilor profesori de business:
– Gig* Bec*li,
– S*rin Ov*diu Va*tu,
– Vi*rel Catar*ma,
– Om*r Hayss*m,
– Mih*i Nec*laiciuc etc.

Printre materiile studiate la Pipera Business School se numara:
– Cum sa faci un milion de euro in 1 luna,
– Afaceri ultra profitabile cu statul,
– Jecmanirea clientului,
– Metode stiintifice de a enerva clientul,
– Metode si tehnici de a da tzepe,
– Cercetari penale – cum sa le aburesti,
– Etica fanariota in relatia cu fiscul,
– Metode de fidelizare a clientilor si asa prosti ca noaptea,
– Inginerii financiare,
– Drept comercial specific pietei din dosul blocului,
– Tupeu extrem si lectii de dezvinovatire,
– Metode stiintifice de sabotare a concurentei.

Desigur ca Pipera Business School si-a pastrat cei mai dedicati absolventi in randurile cadrelor didactice. Printre preparatorii si asistentii de la Pipera Business School se numara:
– Gelu de la Vulcanizare,
– Jean de la Saormerie,
– Gogu de la Atelier si
– doamna Cici de la Florarie.

Printre lucrarile de licenta de la Pipera Business School am retinut urmatoarele teme:
– “Sir, I have a combinashion”
– “Oricum nu ne intereseaza cui vindem”,
– “Construirea unui brand in 2-3 ore”,
– “Cum sa angajezi cei mai incompetenti oameni pentru a iti justifica propria incompetenta”,
– “Risipirea eficienta a resurselor”

In curand se vor lansa si programele de doctorat si MBA la Pipera Business School (retineti ca e doar pentru cei mai cei absolventi) la care crieriile de admitere vor fi:
– Diploma de licenta luata cu pile, spagi sau alte mijloace specifice,
– Vorbirea incorecta a limbii romane,
– Dovada detinerii unui BMW sau Audi sau alta masina de “Imagine”,
– Lant gros de aur minim 200 g,
– Stagiu de pregatire la Cafenelele si cluburile de fitze din Dorobanti, Plaja de la Mamaia si partia de la Poiana Brasov,
– Proba de conduita publica: Se cere nasul pe sus, aere de vedeta, dovada de sictir cand vine vorba de facut altceva decat shopping.

Oare de cate crize va fi nevoie sa apelam si noi la oameni care au facut scoli adevarate de afaceri, meseriasi adevarati ?

Nu te priva de un instrument de branding … NUMELE

Monday, 16. February 2009 de Nicolae NAUMOF

Daca nu revolutionati ceva, nu va alegeti nume care sunt „mai putin bune”. 

Marea majoritate a voastra stie deja ca am o pasiune pentru ceea ce in jargonul profesional se cheama „Naming” sau botezare …

De multe ori cand se infiinteaza o firma sau cand se alege numele pentru un produs, serviciu etc. se doreste un nume bun, dar in acelasi timp cei care se straduiesc sa il gaseasca spun ca de fapt nu conteaza asa de mult numele.

Au si nu au dreptate. Daca intri pe o piata virgina sau inventezi o categorie de produs poti sa ai ce nume vrei. De preferat ar fi sa ai un nume bun, dar poti sa ai si unul mai putin bun.

Avem zeci de exemple de nume care nu sunt „bune” in sensul alegerii lor, dar care au avut succes (brandurile care poarta respectivele nume au avut succes). Un astfel de nume este Harley-Davidson. In zilele noastre numele de motocicleta Stanescu – Karpov ar suna oribil si cel mai probabil ar fi un factor de esec. Dar in vremea in care a aparut numele de Harley-Davidson era ceva normal ca o companie sa primeasca numele fondatorilor. In plus motocicletele Harley-Davidson au impus noi standarde pe piata, ceea ce le-a permis sa fie ok sa nu aiba un nume prea profi.

Un exemplu mai recent este Amazon.com care, dupa cum stiti, este cea mai mare librarie on-line din lume. Amazon nu este un nume foarte bun, in sine. Da este usor de retinut, dar conotatiile Amazon nu au nici o legatura cu vanzarea de carte. Dar din nou, Amazon.com si-a permis luxul de a avea un nume mai putin bun pentru ca a revolutionat comertul cu carti.

Deci daca nu revolutionati ceva, nu va alegeti nume care sunt „mai putin bune”.

Numele unui brand este un instrument fantastic in construirea unui brand, in atragerea clientilor etc. Ganditi-va doar la carti, articole de ziar, filme, piese de teatru programe de studiu etc. In toate aceste categorii de oferta numele joaca un rol deosebit de important in formarea deciziei de cumparare si in alegerea dintre optiunile existente pe piata.

Multe dintre oferte (produse, servicii, companii etc.) primesc nume dupa cum ii place „sefului”. In aceasta situatie sansele cele mai mari le au numele proaste pentru ca de cele mai multe patronul nu are nici cele mai elementare cunostinte de naming sau a auzit de marketing din reviste.

Iata cateva exemple: CristoCon Invest … e o firma care cica ar face acoperisuri (montaj si achizitie de materiale). Numele a fost dat de patron (care cred ca are un IQ cu o singura cifra) pentru ca a vazut filmul „Contele de Monte Cristo” si i-a placut atat de mult incat si-a botezat firma asa.

Ei bine clientii care isi pun acoperisuri nu au nici o legatura cu filmul in cauza si nici nu ar face vreo asociere intre Contele de Monte Cristo si acoperisuri.
Magazin-Centrale.ro este un nume de magazin on-line, care in mod evident vinde centrale termice. Numele magazinului are o logica daca ne gandim la optimizarea pentru motoare de cautare (SEO). Totusi pe piata mai sunt si Centrale-termice.ro, magazin-centrale-termice.ro, centrale-termice.com, centrale.ro, centrala-termica.ro etc.

Cum poti crea o campanie de comunicare pentru un magazin care are un nume extrem de apropiat ca al altor 10 concurenti? Nu poti.

Un alt exemplu este „Strategic Business Media”. Acesta trebuia sa fie numele unei firme de web design si web development. Nume este prost pentru ca nu spune nimic anume, nu ilustreaza nici un fel de beneficiu si in plus intra la categoria numelor sforaitoare cu pretentii de fitze corporatiste.

Compania in cauza a fost intr-un final botezata Vitality Media… suna ceva mai bine si are o logica (media de varsta a celor care lucreaza acolo este de 23 de ani). www.vitalitymedia.ro

Chiar daca un nume suna bine pentru patron sau pentru apropiatii acestuia nu inseamna ca este un nume bun.

Desigur mai exista categoria numelor care te induc in eroare. Adica din nume reiese o anumita activitate sau un anumit specific al companiei, iar realitatea este cu totul alta.

De exemplu:
– o agentie imobiliara se numeste „Don’t Invest”. – Primeste titlul de „Maxima blonda”.
– Firma RomSoft (detinatoarea brandului depozitul de calculatoare) vinde hardware si are sloganul „The hardware company”
– Firma Soft Rom (inteligent nume comparativ cu RomSoft) vinde birotica si consumabile.
PICANT este un nume extrem de bun pentru simplul motiv ca este usor de retinut si este foarte foarte diferit de alte nume ale companiilor similare. Dar sa nu ne laudam singuri J

Alegeti nume bune pentru firmele si ofertele voartre pentru a beneficia de unul dintre cele mai puternice instrumente in branding.

Mai multe despre branding pe 11 martie la Junior Brand. Detalii aici http://www.marketingforum.ro/training.php?art=Prima%20Pagina&id=14&url=Cursuri_Traininguri_Marketing_Vanzari_TRAINING_Junior_Brand.htm

Incredere si bani

Friday, 16. January 2009 de Nicolae NAUMOF

Daca exista incredere intre asociati si sunt si ceva bani avem 2 situatii:

Daca dispar banii, incerederea ramane.

Daca dispare increderea dispar si banii.

Despre pantofi si servicii de consultanta in marketing si comunicare

Tuesday, 01. July 2008 de Nicolae NAUMOF

La o cizmarie era un afis pe care scria ” FACEM PANTOFI DIN PIELEA CLIENTULUI ” …

 Si in consultanta de marketing si comunicare e cam la fel…

E criza de Frigidere … lumea vrea la racoare

Tuesday, 01. July 2008 de Nicolae NAUMOF

3 prieteni s-au mutat … unul in locuinta proprietate, alti 2 in chirie. Toti isi cauta frigider… E CRIZA DE FRIGIDERE …

 Cine vrea sa faca un business 🙂 eventual sa vanda frigiderul cu bere inclusa.

Naming bun

Monday, 09. June 2008 de Nicolae NAUMOF

Azi au venit biletele la Metallica (naming excelent) aduse prin “Tolba” Curier… alt naming cel putin interesant, daca nu bun.

Servicii de naming si consultanta de brand de la PICANT

De ce nu te culci cu mine…

Thursday, 20. March 2008 de Nicolae NAUMOF

Doi colegi de munca, un el si o ea, discutau de zor despre chestii profesionale. La un moment dat el o intreaba:
– De ce nu te culci cu mine?
– Pentru ca nu vreau sa amestec profesia cu placerea.
– Sa stii ca nu trebuie sa iti faca placere…

Boala “Cel mai tare PORTAL care va revolutiona netul romanesc”

Tuesday, 11. March 2008 de Nicolae NAUMOF

Acum 2 saptamani ma intalnesc cu un fost coleg de facultate care a ramas in ASE ca asistent. Din 3 cuvinte imi spune ca vrea sa lanseze un PORTAL de marketing care sa devina cel mai mare portal de marketing din Romnia, sa bata tot ce mai exista pe piata etc.

Acum 1 saptamana ma suna o doamna jurnalist care printre vorbe imi spune ca va lansa un PORTAL de afaceri care va revolutiona netul Romanesc.

Acum 3 zile ma intalnesc cu niste baieti care imi spun ca vor sa lanseze un PORTAL pentru studenti care sa se lupte de la egal la egal cu celelalte site-uri similare.

Fratilor e Epidemie?

Toata lumea vrea sa faca ceva MARE care sa REVOLUTIONEZE, sa BATA CONCURENTA etc etc etc. Bai nene… unde e realismul?

Ne apucam sa inventam si sa reinventam si sa redefinim roata, chibritul si apa calda…

Proiectele on-line (si nu numai) au pornit de la o idee originala (si un portal de afaceri nu e o idee originala) si au plecat de la ceva mic, de la o pasiune, o convingere nebuna, de la crezul in inovatie.

Google a fost un proiect de doctorat si cand a devenit un business a fost finantat cu 1 milion de dolari.

Youtube a fost o idee a unora care au fost in stare sa se tina de ea desi toata lumea, la inceput, se uitau la ea ca la extraterestri.

Ce ar fi sa ne propunem sa realizam un site care sa fie al treilea vanzator de bilete la meciuri… e?

Daca nu ai ceva superinovator trebuie sa mergi pe nise…

Dar de fapt… pana la urma… rupeti-va gaturile fratilor, ca daca toti ar face treaba super bine, ne-am plictisi.

Nu mai vrem clienti la PICANT … ce fel de…

Thursday, 21. February 2008 de Nicolae NAUMOF

In aproape 3 ani de facut traininguri am ajuns sa vad multi oameni si multe atitudini. M-am gandit sa fac o clasificare a tipurilor de clienti pe care nu ii mai vrem…

1. “Gura sparta si orgoliu cat casa” – acea persoana care vine doar sa arate cat este de desteapta, vorbeste mult si cel mai des prost, ii place sa se auda vorbind si crede ca ceilalti colegi de training au venit sa o asculte pe ea.

2. “Mistocarul ne-inteligent” – Vine ca sa scape de mersul la birou si principala preocupare pe care o are pe parcursul trainingului face misto, total nepotrivit cu contextul.

3. “A tot stiutorul” – Le stie pe toate, orice spune altcineva e gresit, nu accepta si alte opinii decat ale sale si intr-un final detine tot adevarul absolut si relativ.

4. “Cel care maraie” – Nu ii place, nu spune, sta cu de-a sila si doar maraie printre dinti.

5. “Pe langa – istul” – Nu intelege mai nimic, iar comentariile sunt total deplasate de la subiect.

6. “Cine mi’s eu” – are pretentia de a fi tratat cu toata atentia pe care trebuie sa o primeasca la un loc toata grupa. In marea majoritate a cazurilor este mai mult decat mandru de firma la care lucreaza si nu uita sa se dea mare cu locul sau de munca.

7. “Mi se rup-istul” – este trimis cu de-a sila la training si este total neinteresat de subiect, oricum e fericit ca nu e la birou, dar nici incantat nu e ca trebuie sa ne suporte.

8. “Scortzosul” – vine imbracat doar la 4 – 5 ace, are un libaj corcit intre limba de lemn, romgleza si un jargon inutil care poate fi evitat. Ii displace stilul non-conformist al trainingurilor si ne crede incompetenti pentru ca suntem tineri si purtam blugi.

Combinatiile sunt posibile si uneori ucigatoare pentru neuronii nostri.

Daca va incadrati intr-una din categoriile de mai sus, va rugam sa nu veniti la trainingurile noastre.

Iti fac curte

Thursday, 07. February 2008 de Nicolae NAUMOF

El catre ea …
– Fata, iti fac curte de mi s-a terminat caramida… Vrei sa torn betoane?